Европейската комисия прие препоръка с мерки за борба с фалшифицирането онлайн и

...
Европейската комисия прие препоръка с мерки за борба с фалшифицирането онлайн и
Коментари Харесай

Може ли интелектуалната собственост да бъде защитена?

Европейската комисия прие препоръка с ограничения за битка с фалшифицирането онлайн и офлайн и за по-ефективно използване на правата върху интелектуалната благосъстоятелност.

Препоръката, известна още като инструментариум на Европейски Съюз против подправянето, има за цел да насърчи съдействието сред носителите на права, доставчиците на услуги и правоприлагащите органи. Това са политически начинания за битка с подправянето и подсилване на използването на правата върху интелектуалната благосъстоятелност посредством въвеждане на характерни принадлежности за повишение на потенциала на бизнеса и способността му да пазят по-добре своите нематериални активи, в това число против кибер-кражби.

Комисията ще направи оценка на въздействието на рекомендацията в период от три години след приемането ѝ. Препоръката е продължение на Плана за деяние в региона на интелектуалната благосъстоятелност от 2020 г., в който Комисията се ангажира да усъвършенства правоприлагането в региона на интелектуалната благосъстоятелност, като прие Законодателния акт за цифровите услуги и сътвори инструментариум против подправянето, който ще бъде признат с актуалната рекомендация.

Маргрете Вестегер, изпълнителен заместник-председател с сектор " Европа, готова за цифровата епоха ", съобщи: " Борбата с подправянето е основен детайл за опазване на нашата новаторска среда. Единственият метод за реализиране на прогрес е страните членки да се координират и да си сътрудничат по едно и също време, с цел да работят в тази тенденция. "

Правата върху интелектуалната благосъстоятелност играят забележителна роля в стопанската система на Европейски Съюз, като дейностите, включващи ИС, съставляват съвсем 50 % от Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз и обезпечават съвсем 40 % от заетостта. За страдание подправянето и пиратството се трансфораха в неотложна угриженост, подкопавайки вложенията и нововъведенията за сдруженията от Европейски Съюз и сътвориха опасности за потребителите и околната среда. МСП са изключително уязвими в този подтекст и е доста по-вероятно да банкрутират вследствие на нарушавания на ПИС, в сравнение с по-големите сдружения.

Фалшифицирането е проблем, който надвишава първокласните артикули и е оказал влияние върху артикули, вариращи от артикули за ежедневна приложимост като храни, козметика и текстил до съществени аварийни елементи за вятърни турбини, влакове и самолети. През 2019 г. фалшифицираните артикули представляваха съвсем 6 % от целия импорт в Европейски Съюз, достигайки стойност 119 милиарда евро, което докара до загуба на 670.000 директни работни места и загуба на данъчни доходи в размер на 15 милиарда евро.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР